Wolfberry Xantanová guma
Kód: 15635Detailní popis produktu
Xantanová guma, které se někdy říká i xantan, nebo E 415, je prášek bez chuti a bez zápachu, který se získává fermentací sacharidů za pomoci bakterie Xanthomonas campestris. Vzniklý polysacharid má molekulovou hmotnost okolo 200 000 a v případě xanthanových monomerů se skládá z glukózy, kyseliny glukuronové, manózy, esterifikované kyseliny octové a kyseliny pyrohroznové.
Xantanová guma je hydrokoloidní, takže na sebe dobře váže vodu. Této její vlastnosti se využívá především při náhradě lepku, protože pomáhá zlepšovat vlastnosti těsta vyráběného z bezlepkových surovin. Pečivo se s xantanem daleko méně drobí, lépe drží tvar, ale hlavně vydrží daleko déle vláčnější.
Xantan můžete používat jak při klasickém pečení, tak při přípravě pečiva v domácí pekárně. Přidává se zamíchaný do mouky a může se použít nejen do kynutého těsta, ale například i do lineckého, piškotového, třeného, odpalovaného, nebo listového těsta.
Xantan se ale dá použít i při přípravě dressingů, masových šťáv a omáček, při zavařování masa, domácí výrobě šunky, zmrzliny, nebo dokonce cukrovinek, které budou mít konzistenci “gumových medvídků“.
Doporučené dávkování:
- Při přípravě výrobků se dává 1 až 2 g xantanové gumy na 1 kilogram všech suchých hmot použitých při přípravě těsta. Hotové výrobky, a to nejen pro celiaky, zůstávají s xantanovou gumou daleko déle křehké, čerstvé a pomaleji vysychají.
100g
ve 100g | |
Energetická hodnota | 1403 kJ |
335 kcal | |
Tuky | 0g |
Z toho nasycené mastné kyseliny | 0g |
Sacharidy | 78 g |
Z toho cukry | 5 g |
Bílkoviny | 6,6 g |
Sůl | 3 g |
Vláknina | 73 g |
Složení:
Xantanová guma (E415) 100%.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Směsi na vaření |
---|---|
Týdenní akce: | NE |
Akce 1+1: | NE |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.